Program Digital fremtid 2022
Programmet for neste konferanse er ikke klart ennå, men dette var programmet for Digital fremtid 2022.
2. november 2022
09.00-15.30
The Hub
Oslo
Innhold
Registrering, kaffe og mingling.
09.00-09.10: Ingen tid å miste
I kjølvannet av en krise, kommer gjerne en annen, og i visse tilfeller overlapper krisene hverandre. Men kriser fører også til innovasjon. Konserndirektør Morten Dalsmo ønsker velkommen.
09.10-09.25: Verden på vippepunktet
Vi står i dag overfor to utfordringer av overveldende omfang; Klimaendringer og naturtap. Hvordan skal det grønne skiftet foregå på en måte som tar hensyn til dem begge? Brageprisvinner Dag O. Hessen (UiO), ofte omtalt som Norges fremste forskningsformidler, spiller opp ballen til oss.
09.25-09.35: Et hav av muligheter
I det gigantiske prosjektet Iliad har man bestemt seg for digitalisere verdenshavet. Hvilke fantastiske muligheter åpner seg når man kan utveksle disse store datamengdene? Det kan Kimberly Mathisen (CEO HUB Ocean) mye om.
09.35-09.45: Towards a Digital and Green Europe – A Wake Up Call
EUs budskap er tindrende klart, det grønne skiftet kommer til å skje ved hjelp av digitaliseringen. Dr. Jorge Pereira i EU-kommisjonen oppdaterer oss på EUs prioriteringer og hvordan vi må jobbe annerledes for å nå målet om et digitalt og grønt Europa.
09.45-10.00: SISTE NYTT fra forskningsfronten!
La deg begeistre av teknologi og prosjekter SINTEF jobber med for å realisere det grønne skiftet.
• Digital tvilling kan hjelpe oss å se klimaendringene før de skjer. Møt forskningssjef Odd Are Svensen som har landet et rekordstort klimaprosjekt for SINTEF.
• En algoritme kan hindre at maskiner går på tomgang, og slik kutte utslipp på en anleggsplass. Prosjektleder i Skanska, Lars Horn gir innsikt i et spennende prosjekt!
• Sensorer er våre viktige, små hjelpere og har aldri vært viktigere. Lær hvorfor forskningsleder Marion O’Farrell fra SINTEF fant opp begrepet «sensorenes tiår».
10.00-10.30: Panelsamtale: Kan vi digitalisere oss til en bærekraftig verden?
‘Grønn og fornybar’ er ikke det samme som ‘produktiv’ eller ‘vekstfremmende’. Vi blir kanskje grønnere, men ikke rikere. Hvorfor gjør vi det da? Er en grønn og digital fremtid «mission impossible»? Vi spør Andrzej Golebiowski (Chief Operating Officer i Cognite), Liv Dingsør (CEO DigitalNorway) og Ingrid Schjølberg (dekan NTNU) og Astrid Rusås Kristoffersen (Director R&D, DNV).
Ordstyrer: Torbjørn Røe Isaksen.
Pause med noe å bite i.
11.00-11.25: Sofasamtale: Morten, Inga og Morten
Kunstig intelligens tar stadig større plass i samfunnet. Gir det oss et konkurransefortrinn, eller bør vi være på vakt? Og hva er mulighetene innenfor såkalt forklarbar AI? Vi inviterer Inga Strümke (NTNU), Morten Dæhlen (leder dScience UiO) og Morten Dalsmo (Konserndirektør SINTEF Digital) til en sofaprat.
Ordstyrer: Mala Wang-Naveen.
11.25-11.40: SISTE NYTT fra forskningsfronten: La deg begeistre av teknologi og prosjekter SINTEF jobber med for å realisere det grønne skiftet
• Quantum computing er noe som fascinerer leder for det norske Gemini Center on Quantum Computing og seniorforsker Franz Fuchs i SINTEF. Hør ham fortelle om hva fremtidens superraske datamaskiner kan løse for oss.
• Mikrobrikker – med både innebygd motorfunksjon og optikk, som blant annet kan hjelpe oss å utforske nye planeter. Det jobber forskningsleder Christopher Dirdal i SINTEF med.
• Digitalisering av luftfart er fremtiden. Møt SINTEF-forsker Markus Brachner og Avinors Flemming Hølvold, som skal korte ned ventetiden vår på flyreiser – og kutte i utslipp – med digital hjelp.
11.40-12.00: Pause med noe å bite i
12.00-12.10: Analyse: Slik har selskaper lyktes med bærekraft, digitalisering og inntjening
Hvordan lykkes på flere fronter samtidig? Gustav Gotteberg (leder finanssektoren i Norden hos Boston Consulting Group) viser oss hva som har fungert hos sine kunder.
12.10-12.55: Paneldebatt: Hvem akselerer det grønne og digitale skiftet i Norge – og hva gjør de?
Digitaliseringen går for tregt. Strategiene og rådene har vært på bordet lenge, men ikke pengene. Vi spør industrien om politikerne forstår hva som står på spill? Hva gjør de selv for å realisere det grønne skiftet?
Vi spør Jan Christian Vestre (Næringsminister, Ap), Lars Olav Grøvik (President i Tekna), Geir Håøy (konsernsjef i Kongsberg Gruppen), Tove Andersen (CEO i TOMRA), Anne Marit Panengstuen (konsernsjef i Nortura), Lars Røsæg (EVP Corporate Development og Deputy CEO i Yara) og Gustav Gotteberg (leder finanssektoren i Norden hos BCG).
Ordstyrer: Alexandra Bech-Gjørv.
14.00-14.15: Musikkinnslag:
Som SINTEF har det trønderske søskenparet Julie & Andreas Rokseth sine røtter i Trøndelag. Deres vakre toner er inspirert av besteforeldrenes oppvekst på den lille Øya Sula utenfor Trondheimsfjorden.
14.15-14.30: Foredrag: På vakt for Norge når farene truer – cybersikkerhet i årene som kommer
De siste månedene har verdensbildet endret seg dramatisk. Vår sikkerhet har blitt et viktig samtaleemne. Møt to av Norges fremste sikkerhetseksperter, den tidligere etiske hackeren, Elisabet Haugsbø (CISO i Zebra Consulting og visepresident Tekna) og Maria Bartnes (forskningssjef i SINTEF).
14.30-14.45: Siste nytt fra forskningsfronten: La deg begeistre av teknologi og prosjekter SINTEF jobber med for å løse samfunnsutfordringer
• Hun gikk fra kaffeprat med en sliten kirurg til forskningspris. Hør hva som skjedde når seniorforsker Ingerid Reinertsen (SINTEF) lot en kunstig intelligens lese 15.000 CT-bilder.
• Kan matematikk bidra til å gi mer folkeliv og bedre lokalt næringsliv? Møt forsker Filippo Remonato (SINTEF) som har svaret.
• Stadig flere av oss forflytter oss ved hjelp av elektrisitet som drivstoff. Men hvordan blir det når «alt» skal gå på el og vi må kjempe om den samme strømmen? Møt seniorforsker Marit Natvig (SINTEF).
14.45-15.00: Slik skal Oslo digitaliseres til å bli verdens beste kommune
Mennesket trenger en rekke ting for å leve godt, men vil mennesket ha det godt i en digitalisert by? Vi spør helsebyråd Robert Steen som jobber med digitalisering av Oslo, hovedstaden med de store, grønne ambisjonene.
15.00-15.05: Slik får du med deg organisasjonen på digital endring
Det er helt avgjørende å få med seg hele bedriften for å lykkes med en grønn og digital endring. Men hvordan får du til det? Dette har seniorforsker Lisbeth Øyum (SINTEF) forsket på og gitt råd til bedrifter om i en årrekke. Hun gir deg sine beste tips til hvordan du kan få til dette i selskapet du jobber for.
15.05-15.25: Smart forklart live podkast: Hvordan lokke til seg og holde på de beste talentene?
Kampen om de beste hodene er beinhard for tiden. Hvordan skal du klare å styrke laget ditt og unngå at andre stikker av med dine beste folk? Nils Brede Moe er sjefforsker i SINTEF og «hele Norges hjemmekontorekspert». Tove Selnes er konserndirektør People i Storebrand og tidligere styreleder i HR Norge. Sammen byr de på erfaringer og forskningsbaserte tips. Bli med på live-innspilling av en av Norges mest populære teknologi-podkaster: Smart forklart.
15.25-15.30: Fremad marsj!
Ble du inspirert? Veien videre!
Morten Dalsmo (konserndirektør i SINTEF Digital)
Mingling med god drikke og stands.